maandag 27 december 2010

Kruiden - Laurier . Tante Tuut .

Herkomst
Laurier komt uit het zuiden van Europa en het noorden van Afrika. Het is een groenblijvende struik of boom en kan tot wel 15 m hoog worden.
Laurier behoort tot de familie van de lauráceas, vandaar zijn naam en wordt gebruikt in heel wat gerechten.


Kweken
Je kan de plant vermeerderen door stekken of door zaden. Je kan alleen de zaden gebruiken van vrouwelijke planten die in de nabijheid staan van mannelijke planten omdat de plant tweehuizig is. Gebruik alleen de zaden die nog aan de plant zelf hangen, niet diegene die op de grond gevallen zijn omdat deze vlug fermenteren en dus niet meer gebruikt kunnen worden.
Laurier is heel goed te kweken in pot en met een beetje handigheid kan je er een mooi bolletje op stam van maken. Dit vergt wel heel wat geduld want laurier groeit zeer traag.

Oogsten
Je kan de bladeren van de laurier het beste oogsten in de zomer wanneer de essentiele olie die erin aanwezig is en zijn aroma op hun hoogtepunt zijn. Hang de takken met bladeren in een luchtige kamer uit de zon. Natuurlijk kan je de bladeren ook altijd vers gebruiken.

Laurierboom in het park Alameda-Ronda
Gebruik in de keuken

  • De laurierbladeren worden gebruikt in de keuken als smaakmaker in soepen, stoofpotjes, visschotels, vleesschotels, groenteschotels maar ook in vla's en worden verwijderd voor het serveren van het gerecht.
  • De bladeren geven hun essentiele olie beter af wanneer het gerecht zeer langzaam op een laag vuur wordt klaargemaakt.
  • Laurier is ook een onderdeel van het welbekende "bouquet garní".
  • Wil je nog meer smaak aan je gerechten geven, verkruimel de laurier dan heel fijn of vermaal hem tot poeder.


Medicinaal gebruik


  • Als medicinale plant in je eten kan je laurier gebruiken als een eetlustopwekkend middel, het helpt je ook om je eten beter te laten verteren en het verdrijft winderigheid. Laurier verlicht de pijn van aambeien en het helpt ook de leverfuncties te verbeteren.
  • Een thee getrokken van laurierbladeren verdrijft de microben bij griep door zijn anti-microbische werking en helpt ook bij huiduitslag en irritaties van de huid.
  • De etherische olie wordt gewonnen uit de vruchten van de laurier en traditioneel werd dit gebruikt tegen bot - en gewrichtsontstekingen.
  • Een vette balsem, gemaakt met verse of gedroogde laurierbladeren of enkele druppels etherische olie verbeterd spierpijnen en blauwe plekken.
  • Maar let op, overdaad schaadt ook hier. Wanneer men laurier gebruikt in te grote dosis is het toxisch.


Medicinale thee
Laat 1 tot 2 laurierbladeren 5 minuten trekken in een kop kokend water, dek af met een schoteltje zodat alle bestanddelen in de thee blijven. Doe er 1 koffielepel honing bij. Een echt opkikker!


Wil je iemand voorspoed en geluk wensen, geef hem dan een boeket laurier. Dat wordt hier in het zuiden van Spanje nog steeds gedaan, ik heb dan ook altijd een overvloed aan laurier die ik op mijn beurt ook weer wegschenk aan vrienden.

Veel laurierplezier!
Groetjes van Tante Tuut

Gerelateerde artikelen
Peterselie
Rozemarijn

3 opmerkingen:

vilterietje zei

mooi verhaal trudis, ik geniet altijd zo van je tutorials! ik hoop dat er nog veel komen.
lieve groet en tot....riet:)

zsazsazsu zei

en een goei spaans receptje met dit ingrediënt is natuurlijk ook altijd welkom ;)

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Dat komt nog hoor zsazsazsu, mijn brein stroomt over van inspiratie, nu nog de tijd vinden om alles neer te typen.
Groetjes