vrijdag 29 mei 2015

Waarom we zijn verhuisd naar Spanje - Ons Verhaal

Charca de la virgen - Tolox
Nog heel vaak vragen mensen ons: "Waarom zijn jullie naar Spanje verhuisd en wat was de drijfveer?". De drijfveer was een andere manier van leven ontdekken, het ont(moeten) van alles en nog wat...

Het jaar 2006 was een jaar van vele beslissingen en grote veranderingen voor ons gezin, want dat jaar hebben we de knoop doorgehakt om vanuit België naar Spanje te verhuizen. Na jarenlange voorbereiding kozen we voor Ronda (Zuid Spanje) omdat we daar in 1992 en 1993 cursussen Spaans hadden gevolgd en daar iemand kenden die ons kon helpen om een Spaanse school voor onze dochter, Carmela te zoeken. We hadden ons dochter toch maar alvast een Spaanse naam gegeven, want je wist maar nooit.

Palacio del Rey Moro - Ronda
We zijn in de zomer van 2006 met Carmela eerst naar Ronda op reis geweest om samen met haar de streek nog beter te verkennen, zodat ze zich een beeld kon vormen van hoe er het was. Ze was toen 10 jaar en vond de natuur meteen adembenemend. Zonder haar "ja" waren we niet vertrokken. We hebben haar dan ook van in het begin, toen we wisten dat we werkelijk de stap gingen zetten, laten meebeslissen, de voor en tegens met elkaar besproken, enz. Daarna konden we echt plannen maken want er stond veel te gebeuren.Het aller moeilijkste moment was, denk ik, toen we het aan familie en vrienden gingen vertellen. Want ja, er zijn toch wel de nodig traantjes gelaten. Op school werd Carmela heel goed opgevangen, een dikke pluim voor het Droomschip, ze heeft er zoveel leuke herinneringen aan! Wij hielden ons vast aan elkaar en een rotsvast geloof dat het ons ging lukken. Niemand kon ons nu nog tegenhouden.

We openden een gratis website en begonnen onze spullen te verkopen. Vrienden, familie en kennissen belden me op of de wasmachine of de diepvries nog te koop stond. In minder dan één maand waren alle grote spullen en meubilair verkocht. Voor de rest hebben we een "open deur dag" gehouden en er een gezellige dag van gemaakt. Ook hebben we veel kleine spullen te koop gezet in tweedehands winkels en cadeau gedaan aan het kringloopcentrum. En bij tal van mijn familie en vrienden heb ik iets persoonlijks achtergelaten. Dat is leuk voor als je op visite gaat, want overal staan herinneringen.

Na 10 jaar renovatiewerken aan het huis in België was onze spaarpot zo goed als leeg, dus besloten we ook om ons huisje te koop te zetten. Op minder dan één week was ook dit verkocht. We stonden er zelf stomverbaasd bij dat alles zo vlug was gegaan. Met dit geld konden we drie jaar overleven mocht dit nodig zijn.

En daarna was het zover, na afscheid te hebben genomen van familie en vrienden, vertrokken we dan op 2 januari 2007. Met ons autootje, volgepakt, het grote avontuur tegemoet richting Ronda (Zuid Spanje). We hebben gelachen en gehuild tijdens onze driedaagse reis. Het gevoel dat we hadden toen we de expresweg opreden die van Brugge naar Antwerpen gaat, kan ik met geen woorden beschrijven. Maar magisch dat was het wel!

En toen begon het, de zoektocht naar werk, het goed voelen op een bepaalde plaats... Het heeft allemaal zijn tijd nodig gehad. We hebben van alles gedaan, een eigen winkeltje gehad, cursussen vilt gegeven, gewerkt bij een immobiliën kantoor, op artisanale markten gestaan... en terug gaan studeren. Nu heeft mijn man zijn liefde voor talen terug opgenomen, want werken van thuis uit was onze grootste droom. Zo zitten we niet vast aan één plaats (we zijn al verschillende keren verhuisd Ronda, El Gastor, Antequera, Coín) en kunnen we nog alle kanten uit. Na 8 1/5 jaar kunnen we zeggen dat we bijna hebben bereikt wat we willen. Dit is: we werken van thuis uit, mijn man achter de computer en ik heb mijn ecologische moestuin en fruittuin. Onze dochter woont en studeert op het ogenblik in Malaga en heeft het daar uitstekend naar haar zin. Wie niet?!? Het is een fantastische stad!

Maar we hebben nog dromen, o jazeker en die zijn volop aan het borrelen, we willen nog een eigen stekje, nog meer zelfvoorzienend kunnen leven, onze creativiteit verder ontplooien en blijven werken aan onze innerlijke gezondheid zoals het spreekwoord zegt "een gezonde geest in een gezond lichaam". Dit doen we door elke dag te mediteren, goede planningen te maken, gezond te eten en door te fietsen en te wandelen. En het allerbelangrijkste, iedere dag om half 6 uit de veren, tussendoor een welverdiende siesta, en s'avonds op tijd naar bed.

Onze spaarcentjes hebben we soms heel hard nodig gehad, want we zijn hier aangekomen toen de crisis zijn intrede deed in Spanje. Dit konden we natuurlijk niet op voorhand weten, we hebben veel gewerkt om het hoofd boven water te kunnen houden en doen dit nog steeds, maar we zijn ervan overtuigd dat we het halen dankzij de steun van familie en vrienden!

Bedankt aan iedereen die al zolang op pad is samen met ons en ons iedere keer een hart onder de riem hebben gestoken. We hebben samen gelachen en hebben samen gehuild, we hebben elkaar moed ingesproken en elkaar geholpen als het nodig was en zullen dit blijven doen. Tot de volgende keer!

Un abrazo muy grande!
Wim, Trudis y Carmela

5 opmerkingen:

Janny de Roo zei

Wat een (mooi) verhaal Trudis....heb het met belangstelling gelezen. Schoonzus en zwager wonen nu ook al weer zo'n 6 jaar in Spanje (Javea-Alicante) en bevalt het ook reuze goed. Zij zijn weliswaar Pensionado's en hoeven niet meer zo hard te werken om het hoofd boven water te houden. Bedankt voor je verhaal !

Lieneke zei

Wat een avontuur, wat een prachtige familie wat een prachtig verhaal. Een echte drie eenheid zijn jullie, waar zoveel moois wordt gecreëerd ����❤️����

Patty Biermans zei

Blijf het een prachtig verhaal vinden en heb grote bewondering voor jullie moed!! knufzzzz.....peebee

heidi camilla de windt zei

Echt schoon! Ziet er hier interessant uit, ik ga hier nog komen lezen.

inneke vanlinthout zei

Prachtig Trudis, ik heb je gevonden via YOUTUBE "olijven inmaken", dan op je blog terecht gekomen. Wat een mooi verhaal... Sinds 2013 woon ik in Almeria, heb een kleine B & B. Misschien kunnen we elkaar eens ontmoeten. Altijd welkom Warme groet, Inneke B & B Casa Alegria y Luna, Sorbas, Almeria